Ajankohtaiset tiedotteet

Käyttäjälle

Löydät täältä lisäapua ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Tilikartat

Asteri Kirjanpito-ohjelman mukana toimitettaan useita tilipuitteistoja, joita voit tarkastella esikatsele-linkeistä.
Niitä voi käyttää sellaisenaan tai muokattuina omaan käyttöön sopivaksi.
Kaikki Asteri Kirjanpidon tilipuitteistot asentava paketti tkartat.exe.

Kirjanpitoasetuksen 1. luvun 1 § liitteen 1 mukaiset

Kirjanpitoasetuksen 1. luvun 3 § liitten 4 mukaiset

Kirjanpitoasetuksen 1. luvun 4 §  liitteen 3 mukaiset

Muita

Numerot tilipuitteistojen nimissä tarkoittavat vuosilukua, jolloin tilipuitteistoa on uudistettu, muokattu tai ajantasaistettu. Käytä viimeisintä eli suurimman numeron omaavaa puitteistoa. Kaksi ensimmäistä merkkiä ennen numeroa viittaavat yhtiömuotoon ja kieleen: esimerkiksi osakeyhtiön peruspuitteisto on oy, aktiebolag puolestaan ab.

Tilikartat ovat tarkoituksella suhteellisen suppeita. Alakohtaisia tilikarttoja emme ole tehneet. Käyttäjä lisää kunkin toimialan vaatimat tilit tarvittaviin kohtiin katsoen tilinpäätösrungosta oikean tilinumerovälin. Tilien nimiä voi muuttaa ja uudet luotavat tilit voivat olla neljää numeroa pidemmät.

Arvonlisäverokoodaukset ovat pääosin bruttokirjausten mukaisia. Käyttäjä muuttaa ja lisää koodauksia tarpeen mukaan. Suosittelemme bruttokoodauksen käyttämistä. Ohjeet ALV-koodeihin ja niiden kohdistumiseen oma-aloitteisten verojen veroilmoitukselle. Tilien alv-koodausta voi muokata kesken tilikauden, kunhan muutoksia ei tee päiväkirjan ollessa keskeneräinen.

Tarpeettomalta tuntuvia tilejä ei välttämättä tarvitse poistaa. Tilin nollasaldo kertoo sen tiedon, että kyseistä erää ei ole. Oletuksena nollasaldoiset tilit eivät tulostu pitkään tase- ja tuloslaskelmaan, mutta halutessaan ne saa näkyviin esimerkiksi virheiden hakua varten.

Vuosien varrella olemme tehneet pöytälaatikkoon harvinaisempiakin puitteistoja. Kysy, jos tarpeesi mukaista runkoa ei löydy ohjelmasta tai listalta!

Varasivu tilikarttojen lataamiseen atsoft.fi/genetili.htm.