Tarina

Asteri on kehitetty alun perin omiin tarpeisiin.  Hypätäänpä ajassa 80-luvulle!

Atso Mäkinen – Juhan isä ja Antin isoisä – piti kukkakauppaa 80-luvun Helsingissä. Kaupassa ramppasi myyntimiehiä, kaupaten mullistavaa uutuutta: tietokonetta ja tietokoneohjelmia! Atso totesi, että voihan sitä itsekin tehdä tietokoneohjelman. Mäkisen perheen aina 1500-luvulle asti tutkitut juuret ovat matemaattisesti lahjakkaassa suvussa. Suvussa on ollut paljon matematiikan opettajia ja kirjanpitäjiä, joten eipä ihme, että Atso loi omiin tarpeisiinsa sopivan kirjanpito-ohjelman alusta asti itse. Yrityksen nimeksi tuli Atsoft, joka muotoutui yhdistämällä Atson nimeen ohjelmaa tarkoittavan Software -sanan. Itse kirjanpito-ohjelman nimi on ollut alusta asti Asteri. Nimi tulee Asteri-kukasta, jonka kasvitieteellinen nimi Aster tarkoittaa tähteä. Kukka näyttääkin ihan kuin pieneltä tähdeltä. Nimi muistuttaa Atsoftin juurista.

Kukkakauppa alkoi jäädä Atson ajankäytössä kakkoseksi tietokoneohjelmien kehityksen viedessä mukanaan. Atson veljistä toinen perusti tilintarkastustoimiston ja toinen kirjanpitotoimiston. Vuosien vieressä tietokoneet kehittyivät ja pikkuhiljaa Juha Mäkinen, Atson poika, ajautui alalle ja kehitti ohjelmia yhdessä Atson kanssa. Juhan lapsi Antti ajautui niin ikään perheyritykseen, totuttuaan jo lapsesta asti viettämään aikaa Atsoftilla. 

Asteri eroaa muista kirjanpito-ohjelmista siinä, että se on tehty alun perin omiin tarpeisiin. Siitä haluttiin luoda mahdollisimman yksinkertainen ja nopeasti omaksuttava. Tässä tavoitteessa on onnistuttu, sillä tuhannet suomalaiset kirjanpitäjät ovat ottaneet Asterin omakseen, ja ohjelman käyttäjäystävällisyyttä kehutaan vuosi toisensa jälkeen. Trendien perässä ei ole juostu, mutta Asteri on pysynyt ajassa, ja kaikki uudet tarvittavat ominaisuudet on aina päivitetty etunenässä ohjelmaan. Viime aikoina pankkiyhteys ja tulorekisteri-rajapinta on rakennettu mahdollisimman helppokäyttöisiksi, käyttäjän työtaakkaa keventämään.

Miltä Atsoftin tulevaisuus näyttää?

Suomessa 80 % kaikesta kirjanpidosta tehdään yhä perinteisillä menetelmillä. Vasta viidennesosa kirjanpidosta on siirtynyt sähköiseen muotoon. Moni palveluntarjoaja on luopunut perinteisen kirjanpidon mahdollistavien ohjelmien tarjoamisesta. Atsoft on yksi harvoja alan yrityksiä, joka pitää perinteistä kiinni, huolehtien silti ajanmukaisista päivityksistä ohjelmaan – kuten viime aikoina pankkiyhteyden ja tulorekisterin rajapinnan rakentamisesta. Uudistukset halutaan toteuttaa mahdollisimman käyttäjäystävällisesti. Uusien ominaisuuksien ei pidä hankaloittaa asiakkaiden työtä vaan päinvastoin sujuvoittaa jokapäiväistä kirjanpitoa.

Perinteistä pidetään kiinni, hyödyntäen samalla uusien mahdollisuuksien parhaita puolia Kirjanpitäjiä on siirtynyt pilveen vain huomatakseen muutaman vuoden päästä, että pilvipohjaisessa ohjelmassa onkin liikaa ominaisuuksia, ja ohjelman hinta saattaa olla liian kova. Moni saattaa haluta palata perinteiseen. Atsoft on silloin erinomainen vaihtoehto. Olemme perinteikkään kirjanpidon puolestapuhuja, joka ei painosta siirtymään uusiin järjestelmiin. Mielestämme yksi vanha ja hyväksi havaittu konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Mahdollistamme alan uusimpien tuulien hyödyntämisen – esimerkiksi verkkopalkan – mutta emme puske siirtymään niihin