Kirjanpito ja 25,5% ALV

Asteri Kirjanpidossa alv-kanta on aina tilikohtainen: yhdelle tilille kirjataan vain yhden verokannan tapahtumia. Sivulla ALV-koodit ja niiden kohdistuminen oma-aloitteiselle veroilmoitukselle on esitetty alv-koodeja.

Tästä syystä alv-velvollisten kirjanpitoihin tulee lisätä uudet tilit uusia verokantoja varten. Tilien lisäämistä varten ohjelmaan on tehty automaattitoiminto, jossa on valittavissa 3 eri tapaa uuden ALV-kannan lisäämiseen.

ALV muutoksen vaiheet

  1. Perehdy tämän sivun ohjeisiin
  2. Kirjaa elokuu valmiiksi, ota kaikki tulosteet. Lukitse elokuun päiväkirja.
  3. Varmuuskopioi tilikausi
  4. Päivitä uusi ohjelmaversio netistä. Tarkista Ohje / Tietoja Asteri Kirjanpidosta, että version päivämäärä on sama kuin mikä päivityssivulla näkyy päivitetty kohdassa tai vähintään 11.8.2024.
  5. Lisää uudet ALV tilit
  6. Kirjaa syyskuun tapahtumat
  7. Huolehdi että laskujen sisältämät eri verokannat (24% ja 25,5%) tulee oikein eriteltyä eri tileilleen
  8. Liitä kirjanpitoon selostus, miten olet ALV muutoksen toteuttanut
  9. Käytä selostuksen liitteenä esimerkiksi näitä ohjeitamme
  10. Mahdollisesti harkitse myöhemmin muutatko tilien nimityksiä
  11. Tee tulosteet, varmuuskopioi ja tarkista vielä kerran huolellisesti
  12. Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin (UKK)

1. Perehdy näihin ohjeisiin

Ennen muutoksia perehdy näihin ohjeisiin.

2. Kirjaa elokuu valmiiksi, ota kaikki tulosteet. Lukitse elokuun päiväkirja.

Jos käytät tapaa 1, kirjaa elokuu, ota kaikki tulosteet. Lukitse elokuun päiväkirja.

3. Varmuuskopioi ennen muutoksien tekemistä

Vaikka uusien ALV-tilien lisäysautomatiikka tekee automaattisen varmuuskopion tilikausitietokannasta ja tilinpäätösrungosta, suosittelemme silti erillisen varmuuskopion tekemistä USB-muistitikulle mahdollisimman kattavan varmuuskopion saamiseksi kaiken varalta.

Tee kopiointi kuten haluat. Tässä kuvassa esitetty yksi tapa kopioida.

Tilikausitietokannan ja tilinpäätösrungon automaattinen varmuuskopiointi

Kun tilikarttaan lisätään ALV-tilejä, ohjelma kopioi tilikausitietokannan (wkp) ja tilinpäätösrungon (wtr) automaattisesti aikaleiman mukaiseen alikansioon kirjanpito-ohjelman alikansioon ”vanhat-alvit”, esim. c:\winkp\vanhat-alvit\Malli\2024-09-08-20-08-26\my04.wkp josta voidaan palauttaa aineisto, jos on tarve palata muutosta edeltävään tilanteeseen.

4. Päivitä ohjelma uusimpaan versioon kun ryhdyt tekemään ALV-muutoksia

Kun ryhdyt tekemään muutoksia, tarkista Ohje / Tietoja Asteri Kirjanpidosta, että siellä näkyvä versiopvm on sama tai uudempi kuin päivityssivuilla jakelussa oleva versio. Päivitä ohjelma uusimpaan versioon, jos käytössäsi on vanhempi versio.

5. Lisää uudet ALV-tilit

Lisää uudet ALV-tilit valitsemallasi tavalla 1-3. Jos mikään niistä ei sovellu, voit tehdä muutoksen käsin tilikarttaan ja alv-kantoihin.

Valittavissa on 3 tapaa automaattiseen uusien ALV-tilien lisäämiseen:

  1. Uusi ALV-kanta saa vanhan tilinumeron, vanha ALV-kanta saa 5-numeroisen tilinumeron
  2. Uusi ALV-kanta saa 5-numeroisen tilinumeron
  3. Uusi ALV-kanta saavat seuraavan vapaan 4-numeroisen tilinumeron

Uusien ALV-kantojen lisääminen tilikaudet-ikkunassa

Siirry yrityksen tilikaudet ikkunaan ja napsauta se rivi aktiiviseksi, jossa on tilikausitietokanta, johon uudet tilit lisätään.

Kuva suurenee napsauttamalla

Tapa 1: Uusi ALV-kanta saa vanhan 4-numeroisen tilinumeron, vanha ALV-kanta saa 5-numeroisen tilinumeron

Tapa 1 on sellainen, että vanha tilinumero saa uuden ALV-koodin ja selitteen, vanhan ALV-koodin tili muutetaan 5-numeroiseksi. Voit jatkaa tutun tilinumeron käyttämistä ja jos tulee vanhan 24% alv:n kirjauksia, ne kirjataan uudelle 5-numeroiselle tilille.

Suosittelemme tätä tapaa jos se soveltuu omaan käyttöösi seuraavat kohdat huomioiden:

  • Tämän muutoksen voi tehdä aikaisintaan 1.9.2024 jälkeen, kun elokuun kirjanpito on tehty.
  • Tee muutos vasta, kun elokuun kirjanpito on tehty eikä ole tarvetta muokata elokuun tai aiempien kuukausien kirjauksia.
  • Jos käytössäsi on kustannuspaikkojen erittely, et voi käyttää tätä tapaa, koska erittely tekee ALV-kirjaukset alkuvuoden osalta virheellisesti 25,5% kannalla.
  • Kustannuspaikkojen erittelyssä ohjelma tekee jokaiseen kustannuspaikan ja jokaiseen tilikauden kuukauteen ALV kirjaukset. Ohjelma tekee ne nyt määriteltyjen verokantojen mukaisesti. Jos tilillä on saman tilikauden aikana eri verokantoja, niin ohjelma erittelee ALVin uuden prosentin mukaan. Silloin kustannuspaikkaerittely ei toimi ALV:n osalta oikein.
  • Jos käytössäsi on Asteri Ostoreskontra ja käytät siinä olevaa tiliöintiä, et ehkä voi käyttää tätä tapaa, ainakaan silloin, jos tiliöit ostolaskut nettokirjausperiaatteella, kunnes olet muuttanut tilien alv-kannat.
  • Jos olet arvonlisäveron neljännesvuosi- tai vuosi-ilmoittaja, voit käyttää tätä tapaa, jos jokainen kuukausi on omassa päiväkirjassaan tai ainakin elo- ja syyskuu ovat omia päiväkirjojaan. Neljännesvuosi-ilmoittaja: tee kaksi päiväkirjaa: heinä-elokuu ja tee sen ALV-kirjaukset valmiiksi ennen muutosta sekä syyskuu omaksi päiväkirjakseen, jotta alv-kirjaukset menevät oikean ALV kannan mukaan.
  • Kun tili sisältää tilikauden aikana 24%:n ja 25,5%:n tapahtumia ja tilin nimessä on näistä vain toinen, on se ehkä häiritsevää. On siten tarve muuttaa tilien nimetkin sisältämään molemmat verokannat tai verokannan suhteen neutraaliksi. Muuttamiseen ei ole kiirettä. Sen voi tehdä tällä tilikaudella myöhemmässä vaiheessa. Aikaisemmat tulosteet on jo otettu. Niissä on täsmäävät verokantamerkinnät. Saattaa olla että asialle ei ole suura hätää tehdä mitään. Voi riittää sekin että kirjoittaa asiasta selvityksen kirjanpidon tulosteiden mukaan. Selvityksessä voi tämä pohdinta olla liitteenä.
Kuva suurenee napsauttamalla

Jos tilikartassa on jo 5-numeroisia tilinumeroita, joilla on ALV-koodi ja ne päättyvät antamaasi numeroon, esim 1, ei ohjelma lisää lainkaan tilejä. Kokeile tällöin vaihtaa lisättäväksi numeroksi 2 (tai jokin muu numero väliltä 2-9).

Kuva suurenee napsauttamalla

Kun tilit on lisätty, ohjelma pyytää tarkistamaan tilikartan ja rungon, että jokaiselle tilille on paikka tilinpäätösrungossa.

Siirry tilinpäätösrungon muokkaukseen, valitse Muokkaa / Tarkista kartta ja runko tarkistaaksesi, että lisätyt tilit tulevat mukaan tuloslaskelmaan.

Tarkistustulosteesta näet, miten tilit kohdistuvat tuloslaskelmalle

Jos käy niin, että jollekin tilille ei ole paikkaa tilinpäätösrungossa, muuta tilinpäätösrunkoa joko niin, että kasvatat ”Suurin tili” kohdassa olevaa arvoa tai ilmoitat tilivälit ja tilit hajatileinä pienin tili kohdassa ja jätät ”Suurin tili” kohdan tyhjäksi. Valitse lopuksi Tiedosto / Tallenna.

Tarkistustulosteesta näet, miten tilit kohdistuvat tuloslaskelmalle

Tapa 2: Uusi ALV-kanta saa 5-numeroisen tilinumeron, vanhan ALV-kannan tilinumero ei muutu

Tapa 2 on sellainen, että uuden ALV:n tilit saavat uuden 5-numeroisen tilinumeron. Vanhan ALV 24% kannan tilinumerot pysyvät ennallaan.

Huomioitavaa, jos valitset tavan 2:

  • Voit tehdä muutoksen jo nyt, koska uuden 25,5% verokannan tilinumerot ovat uusia ja valmiina odottelemassa ALV 25,5% kirjauksia.
  • Voit hyödyntää kustannuspaikkaerittelyjä entiseen tapaan.
  • Tilin sisältö pysyy samana koko tilikauden ajan: 24% tilille on kirjattu 24% tapahtumia ja uudelle 5-numeroiselle tilille kirjataan 25,5% tapahtumia.
  • Jos käytössäsi on Asteri Ostoreskontra ja käytät siinä olevaa tiliöintiä, voit kirjata sekä 24% että 25,5% tapahtumia, vaikka käyttäisit nettokirjausperiaatetta.
  • Jossain vaiheessa, kun ALV 24% tapahtumia ei tule kirjanpitoon, haluat ehkä palata 4-numeroisiin tilinumeroihin perustaessasi uutta tilikautta.

Kuva suurenee napsauttamalla

Jos tilikartassa on jo 5-numeroisia tilinumeroita, joilla on ALV-koodi ja ne päättyvät antamaasi numeroon, esim 1, kokeile vaihtaa lisättäväksi numeroksi 2 (tai jokin muu numero väliltä 2-9).

Kuva suurenee napsauttamalla

Kun tilit on lisätty, ohjelma pyytää tarkistamaan tilikartan ja rungon, että jokaiselle tilille on paikka tilinpäätösrungossa.

Siirry tilinpäätösrungon muokkaukseen, valitse Muokkaa / Tarkista kartta ja runko tarkistaaksesi, että lisätyt tilit tulevat mukaan tuloslaskelmaan.

Tarkistustulosteesta näet, miten tilit kohdistuvat tuloslaskelmalle

Tapa 3: Uusi ALV-kanta saa 4-numeroisen tilinumeron, vanhaa tilinumeroa seuraava vapaa numero. Vanhan ALV-kannan tilinumero ei muutu

Tapa 3 on sellainen, jossa uusi ALV-kanta saa vanhaa tilinumeroa seuraavan vapaan 4-numeroisen tilinumeron.

Huomioitavaa, jos valitset tavan 3:

  • Uuden ALV-kannan tilinumeroksi tulee seuraava vapaa 4-numeroinen tilinumero, joka voi olla joko heti seuraava (jos oli vapaana) tai kauempana, jos seuraava(t) tilinumerot olivat käytössä.
  • Uusi tilinumero on satunnaisen kaukana vanhasta: jos vanhaa tilinumeroa seuraava tilinumero on käytössä, etsitään sitä seuraava vapaa tilinumero.
  • Kirjauksia tehtäessä tilinumeroa ei voi päätellä, jos uusia tilinumeroita on lisätty kauemmas kuin yhden tilinumeron päähän vanhasta tilinumerosta.

Tätä tapaa voit käyttää, jos käytät kustannuspaikkoja ja olet kirjannut kustannuspaikoille ALV 24% tapahtumia. Myös sellaisessa tilanteessa voit käyttää tätä tapaa, että käytössäsi on Asteri Ostoreskontra ja olet linkittänyt kirjanpidon tilikartan ostoreskontraan tiliöidäksesi ostolaskuja.

Kuva suurenee napsauttamalla

Siirry tilinpäätösrungon muokkaukseen, valitse Muokkaa / Tarkista kartta ja runko tarkistaaksesi, että lisätyt tilit tulevat mukaan tuloslaskelmaan.

Tarkistustulosteesta näet, miten tilit kohdistuvat tuloslaskelmalle

UKK

ALV Vuosi-ilmoittaja, neljännesvuosi-ilmoittaja
Jos olet arvonlisäveron neljännesvuosi- tai vuosi-ilmoittaja, voit käyttää tapaa 1, jos jokainen kuukausi on omassa päiväkirjassaan tai ainakin elo- ja syyskuu ovat omia päiväkirjojaan. Neljännesvuosi-ilmoittaja: tee kaksi päiväkirjaa: heinä-elokuu ja tee sen ALV-kirjaukset valmiiksi ennen muutosta sekä syyskuu omaksi päiväkirjakseen, jotta alv-kirjaukset menevät oikean ALV kannan mukaan.

Mitä tapaa suosittelette?
Jos käytät kustannuspaikkojen erittelyä niin Tapa 1 ei ole käytettävissä. Käytä silloin tapaa 2 tai 3. Muissa tapauksissa suosittelemme Tapaa 1, jossa vanhan tilin verokannaksi tulee uusi verokanta ja vanhoja verokantoja varten tulee uudet 5-numeroiset tilit. Tämä vaatii huolellisuutta, että ALV kirjauksia ei tehdä enää edellisen verokannan aikaisiin päiväkirjoihin. Kun elokuu on valmis voi sen päiväkirjan vaikkapa lukita.

Kannanotto tilin sisältöön tilikauden aikana, jos tilin ALV-koodi muuttuu 24% -> 25,5%
KLP 2 luvun 2§ mukaan  Jokainen tili on pidettävä sisällöltään samana. Tilin sisältöä voidaan kuitenkin muuttaa toiminnan kehityksen, 2 momentissa tarkoitetun tililuettelon muutoksen tai muun erityisen syyn vuoksi.
Tämän ei pitäisi estää sitä että alkuvuonna tili sisältää 24%:n tapahtumia ja loppuvuonna 25,5%:n tapahtumia. Lopulta, ALV kirjausten jälkeen, tili sisältää tapahtumien verottomat osat, eli tili on saman sisältöinen koko tilikauden ajan.

Desimaali arvonlisäverokannassa?
Tilikartassa tilin ALV-tunnuksessa on käytetty ALV-kantaa, esim. AMN24 tai AOB24
25,5% verokannan tunnuksena käytetään 255, esim. AMN255 tai AOB255

Vuosien 2009, 2010 ja 2013 ohjeet?
Vuosien 2009, 2010 ja 2013 ohjesivut.

Minulla ei ole ylläpitoa?
Suosittelemme, että tilaat päivityksen ja teet ohjelmaan ylläpidon, jotta käytössäsi on ohjelman uusin versio ja neuvontapalvelu muutoksen eri vaiheissa. Vanhemmillakin versioilla saattaa tulla toimeen, mutta neuvontapalvelumme kattaa vain ylläpidon piirissä olevat ohjelmat. Tutustu ylläpitosopimukseen.

Onko kiertotietä käyttää vanhaa versiota?
Omalla vastuulla voit kokeilla muuttaa Ikkuna / Arvonlisäverokannat ikkunassa olevan prosentin 24 tilalle 25,5.

Lisätietoa

ALV 25,5% Asteri Ohjelmissa (yleisartikkeli)
Asterin artikkelit ALV 25,5% muutoksesta (linkkisivu)