Ajankohtaiset tiedotteet

Alkaneen vuoden ensimmäisen palkanmaksukerran perustaminen

Uuden palkanmaksuvuoden perustamisen edettyä kohtaan ”uuden palkanmaksukerran perustaminen” syötä ensimmäisen palkanmaksukerran nimeksi esim. palkanmaksukerran juokseva numero kuukausi ja vuosi:

Palkkajakso vapaamuotoista tekstiä tai päivämäärät
Ansaintakausi Se jakso, jolta palkka on pääsääntöisesti ansaittu. Ansaintakauteen voidaan vaikuttaa työntekijäkohtaisesti verokortti-ikkunassa ja palkkariveillä.
Maksupäivä,päivä, jolloin palkka on työntekijän tilillä. Maksupäivä ja Ansaintakausi valitaan kalenteritoiminnolla.

Halutessasi tuoda edellisestä vuodesta palkkasummia, tuntipalkkoja ym. valitse pohjaksi ”edellisvuoden summat” tai ”edellisvuoden summat nollattuina”.

Jos yritys on vasta perustettu ja edellisen vuoden palkanmaksukertoja ei ole, valitse ”alkaneen vuoden oletustekstit”.

Valitse palkansaajat, jotka tulevat mukaan ensimmäiseen palkanmaksukertaan:

Jos valitsit palkanmaksukerran pohjaksi edellisvuoden palkanmaksukerran, tuo oletusteksteistä tulolajit ja verottomien korvausten arvot Tiedosto|Tuo oletusteksteistä:

km-korvaukset, päivärahat, puhelinetu ja ravintoetu päivitetään alkaneen vuoden luvuiksi valinnalla ”tiedosto / tuo oletusteksteistä”

Tiliöintitosite

Tarkista tiliöintitositteen määritys (määritä / tiliöintitositteen määritys), onko siellä muutettavia kertoimia tai otsikoita kuten:

  • sava-maksun otsikon prosentti (kerroin tulee perustiedoista, jos laskentajärjestys on sotu)
  • TyEL velan kirjaus. Vuonna 2024 TyEL prosentti vaihtelee sekä työeläkeyhtiökohtaisesti että työnantajittain. Selvitä TyEL prosentti työeläkeyhtiöltäsi tai TyEL-laskulta.
  • Havainto helmikuun 2023 TyEL laskulta: Laskussa näkyi TyEL prosenttina 25,64 % . Kuitenkin eläkevakuutusyhtiö oli käyttänyt laskennassa 25,6412 % maksuprosenttia.
Tarkista tiliotteen määritykseltä sava-maksun selite kentässä näytettävä maksuprosentti ja TyEL-velan kirjaamisessa käytettävä prosentti

Käy valitsemalla jokaiselle palkansaajalle ennakonpidätyksen laskentaa varten ensimmäinen palkanmaksukerta

Tammikuussa vuonna 2024 maksettavasta suorituksesta ennakonpidätys toimitetaan 31.12.2023 voimassa olleiden ennakonpidätysprosenttien mukaisesti. Jos verovelvollisella on Verohallinnon vuodelle 2024 määräämä verokortti, ennakonpidätys toimitetaan kuitenkin sen mukaisesti. Ennakonpidätyksen määrää laskettaessa ei oteta huomioon vuonna 2023 maksettuja suorituksia eikä niistä toimitettuja ennakonpidätyksiä. Lisätietoa artikkelissa Verohallinnon päätös vuonna 2024 sovellettavien ennakonpidätysperusteiden voimaantulosta.

Seuraavan palkanmaksukerran perustaminen

Kun perustat uuteen palkanmaksuvuoteen seuraavan palkanmaksukerran, muista vaihtaa ”Pohjaksi otetaan” -kohtaan valinta olemaan takaisin *ed. kerran summat tai *ed. kerran summat nollattuina.

Palkat lasketaan palkkojen syöttötilassa.