Ajankohtaiset tiedotteet

Kuljetusyrityksen autokulujen kirjaus

Kysymys:

Miten Asteri suhtautuu KILAn lausuntoon 1854/2010 ”Hyvän kirjanpitotavan mukaisesta menettelystä ajoneuvoihin ja koneisiin liittyvien kulujen kirjaamisessa”

Vastaus:

Asterin tilikartat ovat yleistilikarttoja. Toimialakohtaisia karttoja emme ole tehneet. Esimerkiksi Asterin mallitilikartoissa olevat autokulut ovat sellaisia yrityksen yleisiä autokuluja, jotka koskevat koko yritystä, eivät ole riippuvaisia suoraan liikevaihdon määrästä, eivätkä kuulu siten tavaraostojen eikä ulkopuolisten palveluiden alueelle.

KILAn lausunto 1854/2010 ”Hyvän kirjanpitotavan mukaisesta menettelystä ajoneuvoihin ja koneisiin liittyvien kulujen kirjaamisessa” selväsanaisesti ohjaa kuljetusyrityksen tuloslaskelman muodostumista ja nimenomaan esimerkiksi autokulujen sijaintia osaltaan tavaraostoihin tai ulkopuolisiin palveluihin.

Kuljetusyritys lisää tarvittavat tilit ALV-koodauksineen ulkopuolisiin palveluihin tilinumeroalueelle 4200-4299 ja tavaraostoihin tilinumeroalueelle 4000-4099

Tilanteessa, jossa aiemmin kaikki autokulut ovat olleet liiketoiminnan muissa kuluissa ja seuraavalla tilikaudella kirjataan osaltaan tavaraostoihin

ja ulkopuolisiin palveluihin, voidaan menetellä seuraavasti:

  • perustetaan uusi tilikausi ja lisätään siihen tarvittavat uudet tilit
  • perustetaan uutta tilikarttaa käyttäen rinnakkainen tilikausi vanhasta tilikaudesta.
    • Tehdään yksi päiväkirja valinnalla ”päiväkirja saldoista”. Saldot luetaan toteutuneesta tilikaudesta.
    • Kirjauksia korjataan tarvittavilta osin uusille tavaraostojen ja ulkopuolisten palveluiden tileille
    • Näin saadaan vertailukelpoinen aineisto seuraavan tilikauden päättämistä varten