Ajankohtaiset tiedotteet

Työttömyysvakuutusmaksun automatiikka

Työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden alaikäraja nousee 18 vuoteen palkoissa, joiden maksupäivä on 1.8.2022 tai sen jälkeen. Uudistuksen myötä maksuvelvollisuus alkaa työntekijän 18-vuotissyntymäpäivää seuraavan kalenterikuukauden alusta. Sitä ennen maksetuissa palkoissa alaikäraja on 17 vuotta. 

Kun maksat palkkaa työntekijälle, joka ikänsä puolesta ei ole työttömyysvakuutusmaksuvelvollinen, on tulorekisterin palkkatietoilmoituksella annettava Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi –kohtaan tiedoksi ”Ei vakuuttamisvelvollisuutta (työttömyysvakuutus)”. 

Huomioithan, että muutoksen myötä työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuus saattaa lakata väliaikaisesti sellaisen työntekijän osalta, joka on 17-vuotias muutoksen tullessa voimaan 1.8.2022. Tämän jälkeen työntekijän maksuvelvollisuus alkaa, kun hän täyttää 18 vuotta. 

Kun palkanmaksupäivä on 1.8.2022 tai sen jälkeen, työttömyysvakuutusmaksu peritään niiltä palkansaajilta, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta, mutta eivät ennen palkanmaksukuukautta 65 vuotta. Sitä ennen maksettavissa palkoissa työttömyysvakuutusmaksu peritään 17 vuotta täyttäneiltä jotka eivät ole ennen palkanmaksukuukautta täyttäneet 65 vuotta. Lisäksi kohta ”Työttömyysvakuutusmaksu ja TyEL” valinta tulee olla kohdassa (*) Palkansaaja tai (*) Osaomistaja.

Ohjelmapäivitysten mukana ohjelma saa kunkin vuoden pidätysprosentin.

Valinta, kuuluuko työntekijä miltäkin osin laskennan piiriin tehdään palkkojensyötössä:

Vähennettävissä erissä pidätetään työttömyysvakuutusmaksu, kun koodi alkaa ”tyött” ja palkansaajan ”Työttömyysvakuutus ja TyEL” kohdassa on valittu ”palkansaaja” tai ”osaomistaja” ja palkansaaja ikänsä puolesta on työttömyysvakuutusmaksuvelvollinen

Ohjelma sijoittaa kpl-määräksi prosenttia vastaavan kertoimen ja a-hinnaksi bruttopalkan.

Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin

Jos henkilöltä ei peritä työttömyysvakuutusmaksua, tieto ilmoitetaan tulorekisteriä varten ”vakuutukset” -välilehdellä ”muut vakuuttamistiedot” kohdassa valitsemalla ao. kohta.

Jos henkilö ikänsä puolesta ei ole työttömyysvakuutusmaksuvelvollinen, valitse palkkatietoilmoituksen vakuutukset välilehdellä ”muut vakuutamistiedot” kohtaan [x] Ei vakuuttamivelvollisuutta (työttömyysvakuutusmaksu)