Työsuhdematkalippu voidaan antaa palkan osana rahapalkkaa alentamalla, jolloin se on TyEL ja työttömyysvakuutusmaksun perusteena tai palkan lisänä, jolloin se ei ole sosiaalivakuutusmaksujen alainen.
Sosiaalivakuutusmaksujen alaisuudesta on kerrottu artikkelissa Työsuhdepolkupyöräedun ja työsuhdematkalippuedun ottaminen huomioon eläkkeen perusteena olevassa työansiossa sekä tulorekisterin uutisessa polkupyöräedun ja työsuhdematkalipun ilmoittamisesta, kun etu annetaan rahapalkkaa alentamalla.
Osa työsuhdematkalipun arvosta on verovapaata ja osa veronalaista. Veronalainen osuus työsuhdematkalipusta on luontoisetua. Työnantajan työntekijälle antama enintään 3 400 euron arvoinen joukkoliikenteen henkilökohtainen matkalippu asunnon ja työpaikan välistä matkaa varten on verovapaata tuloa. Jos työntekijä saa sekä työsuhdematkalipun että polkupyöräedun, niiden verovapaa määrä voi olla yhteensä korkeintaan 3 400 euroa.
Matkalippuedun ilmoittaminen 2022
Työsuhdematkalipun ilmoittamiseen on tulolajit
341 Työsuhdematkalipun verovapaa osuus
342 Työsuhdematkalipun palkaksi katsottu osuus
Esim 1: Matkalippuetu annetaan palkan lisänä
Palkka pysyy ennallaan. Työntekijä saa halutessaan työsuhdematkalipun nykyisen palkan lisäksi
Esim 2: Matkalippu annetaan palkan osana
Palkkaa alennetaan työsuhdematkalipun verran
Tarkista, että vähennettäviin eriin, TT-TyEL ja tyött.vak. riveille a-hinta kohtaan lasketaan mukaan palkan osana annettu työsuhdematkalippu, mutta että se ei ole mukana bruttopalkassa:
Palkkatietoilmoitukselle saadaan Vapaa3 kentän 2k+5k koodauksella siirtymään tulolajikohtaiset tiedot
[x] 2 Työeläkevakuutusmaksun alainen [x] on vakuutusmaksun perusteena
[x] 5 Työttömyysvakuutusmaksun alainen [x] on vakuutusmaksun perusteena
Kun palkkatietoilmoitus on tallennettu tulorekisterin, kannattaa käydä tarkistamassa, että vakuuttamistieto on ilmoitettu oikein:
Hakusanoja
hakusanoja: työsuhdematkalippuetu työsuhdematkalippu matkalippu