Ajankohtaiset tiedotteet

Suorituksen kirjaaminen

Suoritukset kirjataan reskontraan käsin, pankista noudetusta viitemaksut -aineistosta tai määrittämällä Asteri Monipankki (lisämaksullinen pankkiyhteysohjelma) noutamaan pankista viitesuoritukset.

Käsin kirjaaminen tapahtuu seuraavasti:

Suorituksia päästään kirjaamaan Avointen laskujen ikkunan toiminnolla Muokkaa|Kirjaa suoritus.

Syötä sen laskun numero, johon haluat kirjata suorituksen. Ohjelma ehdottaa avoimet laskut -tilassa valittua laskua. Haluttu lasku voidaan myös hakea seuraavasti:

+ viitenumeron loppuosa                                   esim. +123

”asiakkaan nimi tai sen osa                               esim. ”atsoft

’asiakasnumero                                                     esim. ’1001

$avoin summa                                                       esim. $120

Näkyviin tulee haun tulos -ikkuna, josta voit valita hiirellä näpäyttämällä halutun laskun ja hyväksymällä sen Valitse-painikkeella.

Näkyviin tulee suorituksenkirjausikkuna. Sen yläosassa on reskontratapahtuman tiedot. Alaosaan voit syöttää suorituksen tiedot.

Jos kirjaamasi suoritettu euromäärä on pienempi kuin laskun avoin summa, ohjelma ehdottaa kassa-alennuksen käyttöä, jos kassa-alennus on vielä voimassa ja lasku tulisi näin kokonaan maksetuksi. Jos näin ei ole, ohjelma ehdottaa että osa laskusta jää edelleen avoimeksi.

Jos kirjaamasi suoritettu euromäärä on suurempi kuin laskun avoin summa, ohjelma ehdottaa automaattisesti, että ylijäämä kirjataan perintäkuluiksi. Voit myös kirjata ylijäämän viivästyskoroksi tai ennakkosuoritukseksi.

Jos avoinna, suoritus, perintäkulut, avoimeksi, jne. eivät täsmää, ruudun vasempaan alakulmaan tulee punaisella erottava summa. Korjaa syötettä, kunnes punainen ruutu häviää.

Voit kirjata laskua suoritetuksi ennakkosuorituksella. Tutki tällöin painamalla Etsi ennakkosuoritukset, onko asiakkaalla käyttämättömiä ennakkosuorituksia. Jos näitä löytyy, ne ilmestyvät suorituksenkirjausikkunan yläosaan taulukkoon, josta sopivan ennakkosuorituksen voi valita kaksoisnäpäytyksellä.

Voit kirjata laskua suoritetuksi hyvityslaskulla. Tutki tällöin painamalla Etsi hyvityslaskut, onko asiakkaalla käyttämättömiä hyvityslaskuja. Jos näitä löytyy, ne ilmestyvät suorituksenkirjausikkunan yläosan taulukkoon, josta voi valita halutun laskun kaksoisnäpäytyksellä. Tällä toiminnolla voit myös kirjata halutun laskun luottotappioksi vaihtamalla Hyvityslaskun syy-kohdassa täplän luottotappion kohdalle. Samalla voit antaa suorituksenkirjausikkunassa tilinumeron, joka tallentuu reskontratapahtumaan Pankkitili-kenttään ja tulostuu suorituspäiväkirjaan.

Kun olet tyytyväinen kirjaukseesi, voit painaa jotakin seuraavista painikkeista:

Tallenna           

  • Suoritus tallentuu tietokantaan ja ohjelma kysyy seuraavaa kirjattavaa laskua.

Peruuta           

  • Suoritus ei tallennu tietokantaan. Ohjelma kysyy seuraavaa kirjattavaa laskua.

Anna seuraavan laskun numero tai paina

Peruuta            

  • Ohjelma palaa Avointen laskujen ikkunaan.