Tässä oleva ohje on vanhentunut ja suosittelemme käyttämään Outlook tai Thunderbird sähköpostiohjelmaa lähetysohjelmana, koska kesän 2022 jälkeen ainakin Gmail ja smtp-mail.outlook.com on alkanut estämään lähetyksiä Swithmaililla.
Tässä oleva ohje on annettu sellaisenaan hyödyksi.
Tarkempi neuvominen ei sisälly ylläpitosopimukseen.
Voit tilata meiltä maksullisen etätuen, niin asennetaan ja testataan yhdessä.
Sähköpostilla lähetettävien laskujen lähetysohjelmana voi käyttää SwithMail ohjelmaa, jos lähtevän postin palvelin tukee Swithmailin käyttöä. Swithmailissa on SSL/TLS tuki, joka mahdollistaa SSL/TLS kirjautumista vaativan sähköpostipalvelimen käyttämisen.
Kesän 2022 jälkeen ainakin Gmail ja smtp-mail.outlook.com ovat alkaneet estää lähetyksiä Swithmaililla.
Ominaisuus on toteutettu parametroidulla komentorivikomennolla, jotta SwithMail’ista saa käyttäjäkohtaisesti parhaan hyödyn. Samalla mahdollistimme muidenkin komentorivipohjaisten SMTP lähetysohjelmien käyttämisen.
Vaihe 1: Asenna SwithMail
Lataa ja asenna SwithMail, esimerkissä c:\swithmail kansioon
Vaihe 2: Testaa SMTP palvelmen toiminta
Käytä mieluiten kirjautumista vaativaa SMTP palvelinta, jotta sähköposteja ei tulkita niin herkästi roskapostiksi.
Kopioi testauskomento muistioon, muuta @osoitteet omiksi. Suorita testit komentokehotteessa (cmd)
Testauskomento Elisan nettiyhteyttä käytettäessä
c:\swithmail\SwithMail.exe /s /from "lahettajan@osoite.fi" /server smtp.kolumbus.fi /to "vastaanottajan@osoite.fi" /sub "Testiviesti 1." /body "Testataan toimiiko lähetys" /test /encoding ISO-8859-1
Gmail testauskomento. Tee ensin alempana oleva määritys: ”Salli google tilille vähemmän turvallisten sovellusten käyttöoikeus”. Jos määritystä ei löydy, et voi käyttää Gmailia lähettämiseen.
c:\swithmail\SwithMail.exe /s /from "lahettajan@osoite.fi" /Username lahettajan@osoite.fi /pass gmailin-salasana /server smtp.gmail.com /p 587 /SSL /to "vastaanottajan@osoite.fi" /sub "Testiviesti 2." /body "Testataan toimiiko gmailin kautta lähetys" /test /encoding ISO-8859-1
Vaihe 3: Muodosta komentorivi SwithMail käyttämiseksi
Oletuksena komentorivillä on parametrit avoimen SMTP palvelimen käyttämiseen. Voit vapaasti muuttaa riviä hyödyntämällä SwithMailissa olevia valitsimia
c:\swithmail\SwithMail.exe /s /from %1 /server %2 /to %3 /cc %1 /sub %4 /btxt %5 /Attachment %6 /encoding ISO-8859-1
Parametrit %3, %5 ja %6 ovat laskukohtaiset. Muut tiedot voi kirjoittaa suoraan komentoriville, käyttämättä parametria.
%1 lähettäjän sähköpostiosoite -luukun sisältö
%2 SMTP palvelin -luukun sisältö
%3 vastaanottaja (ohjelma tallentaa)
%4 Otsikko/aihe -luukun sisältö
%5 viesti.MSG (ohjelman luoma viesti)
%6 liitetiedosto.pdf (ohjelman luoma lasku.pdf)
%7 salasana -luukun sisältö
gmailin lähtevän postin palvelinta smtp.gmail.com käytettäessä komentoriville tulee kolme valitsinta lisää: /pass, /p /SLL
c:\swithmail\SwithMail.exe /s /from %1 /pass %7 /server smtp.gmail.com /p 587 /SSL /to %3 /cc %1 /sub %4 /btxt %5 /Attachment %6 /encoding ISO-8859-1
Lisäksi Google tilille tulee sallia vähemmän turvallisten sovellusten käyttöoikeus
Salliminen onnistui ti 23.8.2022 seuraavasti
- Gmailin oik.yläkulman ratas / Asetukset / [Näytä Kaikki asetukset]
- Välilehti Tilit ja tuonti
- Muuta tilin asetuksia / Google tilin asetukset
- vas.paneeli tietoturva
- Vähemmän turvallisten sovellusten käyttöoikeus / Salli pääsy / Salli vähemmän turvalliset sovellukset: / ota Käyttöön liukukytkin KÄYTÖSSÄ. Jos valintaa ei löydy, käytä Outlook tai Thunderbird ohjelmaa.
- Jos ”Salli vähemmän turvalliset sovellukset” valintaa ei löydy, et voi käyttää Gmailia lähettämiseen.
Havaintoja
Lopulliset muutokset tulossa Gmailiin 15.6.2024 sekä 30.9.2024 (LSA tuki poistuu)
Google lähetti 19.1.2024 sähköpostin otsikolla ”Switch to apps that use secure OAuth access”, jossa kertoi poistavansa vähemmän turvallisten sovellusten (LSA) sallimismahdollisuuden 15.6.2024 alkaen sekä LSA-tuen kokonaan 30.9.2024 alkaen.
- Beginning September 30, 2024: third-party apps that use only a password to access Google Accounts and Google Sync will no longer be supported
- Control access to less secure apps
- Sign in with app passwords
- Sisäänkirjautuminen sovellusten salasanoilla
- Vähemmän turvalliset sovellukset ja Google-tili
- Sending Email through Google from the Command Line
Muutos 30.5.2022 alkaen vähemmän turvallisten sovellusten kanssa
Google ilmoitti, että 30.5.2022 alkaen tulee muutos vähemmän turvallisten sovellusten käyttämiseen Google-tilin kanssa. Mahdollisia ratkaisuja:
Sign in with App Passwords
Swithmailin mahdolliset lisävinkit
Tarvittaessa käytä internetoperaattorisi SMTP-palvelinta tai siirry lähettämään Outlook tai Thunderbird sähköpostiohjelmalla.
Gmailin rajoite lähteville viesteille
Jotta gmail-tiliä ei käytettäisi roskapostittamiseen, gmailissa on rajoituksia lähtevän postin määrälle. Rajoitukset eivät ehkä ole julkisia ja saattavat muuttua ennalta ilmoittamatta Kun tilin kautta on lähetetty max määrä viestejä, ei voi lähettää enempää hetkeen. Määrään lasketaan mukaan kaikki ao. tilin kautta lähetetyt viestit, myös ”tavalliset sähköpostit” Isot lähetykset kannattaa tästä syystä jakaa pienempiin (paloittelemalla c:\asterits~email.bat tiedosto).
Kannattaa ruksata ”Lähetä sähköpostia” (toisessa ikkunassa) oleva kohta [x] Pysähdy virhetilanteessa jotta jos lähtevien viestien määrä täyttyy, lähetys menee tauolle
Esim 1: jos gmail-rajoite olisi max 500 viestiä viimeisen 24h aikana, lähetä viestit niin, että viimeisen 24h sisällä on lähetetty max 450 viestiä, jotta voi lähettää 50 ”tavallista” viestiä sen lisäksi (esim. vastailla näiden 450 viestin saapuneisiin viesteihin)
Esim 2: jos gmail-rajoite olisi max 500 viestiä viimeisen 24h aikana ja lähetit tasan 500 viestiä odottele, kunnes ensimmäisten viestien lähtemisestä on kulunut 24h, sitten voit taas lähettää.
Esim 3: jos gmail-rajoite olisi max 500 viestiä viimeisen 24h aikana ja päätit lähettää 800 viestiä,
lähetys antaa virheilmoitusta, kun 500 lähtenyttä viestiä viimeisen 24 h aikana tulee täyteen (huomaa, että luvussa on kaikki 24h aikana samalta tililtä lähetetyt viestit, myös ”tavalliset sähköpostit”. Tällöin kannattaa c:\asterits~email.bat tiedosto jakaa esim 400 viestin nippuihin, jotta voi rajata 24h aikana lähteviä viestejä.