Ajankohtaiset tiedotteet

Sairausvakuutuksen päivärahamaksu

Palkansaajan ennakonpidätysperusteisiin sisältyvän sairausvakuutuksen päivärahamaksun määrän saat tulostumaan palkkalaskelmaan, ennakonpidätyslaskelmaan ja yhdistettyyn palkka- ja ennakonpidätyslaskelmaan.

Päivitetty ohjelma pyrkii tarjoamaan oikean vuoden lukuarvoja uutta palkanmaksuvuotta perustaessa. Tarkista kuitenkin tietojen oikeellisuus virallisista lähteistä.

Päivärahamaksu tulostuu ennakonpidätyslaskelma-osioon esimerkiksi seuraavasti:

Jotta saisit päivärahamaksun tulostumaan kuvan osoittamalla tavalla, toimi seuraavasti:

  1. Palkanmaksuvuotta perustaessasi Palkansaajakortistossa ollessasi valitse Muokkaa|Päivärahamaksuprosentti. Aseta esimerkiksi kaikille palkansaajille 1,18.

2. Kelaa sitten kunkin YEL/MYEL-vakuutetun kohdalle ja syötä tarvittaessa SairausvakuutuksenPäivärahamaksu-kenttään poikkeava arvo ja YEL-työtulo-kenttään vuotuinen YEL-työtulo.

3. Ensimmäisen palkanmaksukerran perustamisen yhteydessä varmista, että kaikille on tullut em. prosentit voimaan. Tämän näet ennakonpidätyksen kohdalta …-painikkeen takaa aukeavasta verokortti-ikkunasta, jonka alalaidassa näkyy sava pvr-prosentti ja YEL-työtulo.

4. Kun tulostat ennakonpidätyslaskelman tai yhdistetyn laskelman, sin-ne tulostuu sava-päivärahamaksusta kertova lause, mikäli ko. maksu on nollaa suurempi. Palkansaajalla tulona käytetään ennakonpidä-tyksenalaista tuloa ja yrittäjällä YEL-työtuloa jaettuna 12:lla. Yrittäjän tapauksessa tulostuu myös teksti ”YEL-työtulosta”. Ohjelma ajattelee yrittäjäksi sellaisen palkansaajan, jolla YEL-työtulo on suurempi kuin nolla. Ennakonpidätyslaskelmaan tulostuva tieto on ainoastaan informatiivinen. Sillä ei ole vaikutusta mihinkään tilitettäviin summiin.

5. Prosentti ja mahdollinen YEL-työtulo tallentuvat palkanmaksukerta-kohtaisesti, koska varsinkin YEL-työtulo voi muuttua vuoden mit-taan. Tiedot kopioituvat automaattisesti uuteen palkanmaksukertaan, kun perustat sitä vanhojen tietojen pohjalta.