Sähkökatkot ja Asteri

Julkisuudessa on kerrottu mahdollisista kahden tunnin kiertävistä sähkökatkoista talven aikana.

Sähkökatkon sattuessa matkapuhelimet, kannettavat tietokoneet ja akulla toimivat mokkulat pysyvät päällä, kunnes laitteen akku on tyhjä. Niitä voi ladata virtapankeilla, kunhan virtapankissa on virtaa.

Tavalliset toimiston pöytäkoneet, kuvaruudut, verkon aktiivilaitteet, tulostimet ja modeemit lakkaavat toimimasta, jos niiden sähkönsaantia ei ole varmistettu.

Matkapuhelintukiasemien vara-akut kestävät muutamia tunteja. Sähkökatkon pitkittyessä matkapuhelinverkossa voi esiintyä häiriöitä tai lakata toimimasta. Suomessa toimii kolme matkapuhelinverkko-operaattoria (Dna, Elisa ja Telia) joilla on omat tukiasemansa ja tukiasemakohtaiset varakäyntiaikansa. Vikasietoisuutta voi parantaa varmistamalla, että itsellä tai lähipiirillä on eri matkapuhelinverkko-operaattoreiden verkossa toimivia liittymiä, jotta voi käyttää toisen operaattorin verkkoa jos toisessa esiintyy häiriöitä.

Varmuuskopiointi tärkeää

Äkillinen sähkökatko voi rikkoa tietokoneen tai sekoittaa ohjelmistot ja tietokannat niin, että niiden palauttaminen on tehtävä varmuuskopiolta. Tästä syystä suosittelemmekin tekemään varmuuskopiot säännöllisesti.

Katkottomin vaihtoehto

Asteri asennettu kannettavalle tietokoneelle, jonka akku on kunnossa.
Tällöin voit jatkaa Asterin käyttämistä sähkön saannista riippumatta.

Huomioitavaa työasemaversioita käytettäessä

Asteri työasemaversiot toimivat paikallisella tietokoneella tai palvelimelle asennettuna paikallisverkossa.
Sähkökatkon sattuessa riippuu asiakkaan ympäristöstä, miten sähkön saanti on varmistettu.
Jos ohjelmilla on vain yksi käyttäjä ja ohjelmat asennettu kannettavalle, käyttöä voi jatkaa sähkökatkosta huolimatta.

Huomioitavaa pilviversioita käytettäessä

Asteri Pilviversiot toimivat palvelinkeskuksissa olevilla tietokoneilla.

Palvelukeskuksissa on UPS-akustot ja varavoimageneraattorit tuottamaan sähköä noin viikon verran. Varakäyntiaikaa voidaan tästä pidentää generaattoria tankkaamalla. Näin ollen mahdolliset sähkökatkot eivät vaikuta palvelinkeskuksen toimintaan.

Pilviversioita käytetään internetyhteyden kautta. Matkalla on monta pistettä, jotka tarvitsevat sähköä. Sähkön saannin varmistaminen riippuu kussakin pisteessä toimivan palveluntarjoajan varautumisesta. Jos yksi piste ei toimi eikä nettiyhteys reitity muuta kautta, yhteys palvelinkeskukseen ei toimi eikä pilviversioita voi käyttää.

Varautumispakkaus sähkökatkoihin

  • Kannettava tietokone, jossa akku kestää yli 4h
  • USB-C virtapankki kannettavan, kännyköiden ja radion lataamiseen. Jos kannettavaa tietokonetta ladataan USB-C portin kautta, hanki sellainen virtapankki, jolla voi ladata myös kannettavaa tietokonetta, esim. Sandberg USB-C Power Bank PD 100W 74Wh.
  • Otsalamppu. Joko ladattava tai jos toimii pattereilla, myös varapattereita
  • Radio, esim. JBL Tuner 2, joka ladataan USB-C laturilla. Tiedotusten kuuntelemiseen, jos netti eikä matkapuhelinverkko toimi.
  • Mokkula (esim. R-Kioskeilla myytävä Telia DataPrepaid nettiliittymä + mobiilireititin). Netin käyttämiseen, jos tavallinen nettiyhteys ei toimi. Erityisesti silloin, jos matkapuhelinoperaattori toimii muussa kuin Telian verkossa mokkula tarjoaa vaihtoehtoisen operaattorin verkon netin käyttämiseen.
  • Puhelinliittymät kaikilta kolmelta verkko-operaattorilta (Dna, Elisa, Telia). Jos yhden tai kahden operaattorin verkko ei toimi, voi sitten kokeilla toista tai kolmatta.

Lisätietoa

Puolustusministeriö: Näin varaudut pitkiin sähkökatkoksiin.

Hakusanoja: Huoltovarmuus vikasietoisuus sähkökatkon sattuessa virransaanti