Ajankohtaiset tiedotteet

Rästit ja ennakot seurantajakson alkaessa

Rästien ja ennakoiden tuominen automaattisesti edellisestä vuodesta.

Rästit ja ennakkomaksut voit siirtää edellisestä seurantajaksosta huoneistotilassa toiminnolla Tiedosto|Tuo rästit ja ennakot.

Ennakkomaksuja ja rästejä tuotaessa päiväykseksi tulee edellisen seurantajakson viimeinen kalenteripäivä.

Kun siirrät rästejä edellisestä Asteri Isännöinti -ohjelmalla tehdystä seurantajaksosta, on hyvä toimia seuraavasti:

 1. imuroi uusin ohjelmaversio
 2. tutki vanhan seurantajakson suoritusrivit silmin tai tulostamalla suorituslista, ettei ole tuplasuorituksia tai muuta kummallista.
 3. Aja taloyhtiöt-ikkunan toiminto Tarkista|Laskurivit vs. Suoritusrivit ja anna ohjelman korjata mahdolliset ristiriidat
 4. Tulosta vanhasta seurantajaksosta erolista 1.1.1900 – 31.12.2100 (Huom! Mukana tosiaan kaikki mahdolliset vuodet)
 5. Perusta uusi seurantajakso ja siirrä sinne rästit ja ennakkomaksut
 6. Tulosta uudesta seurantajaksosta erolista edellisen vuoden viimeiseltä päivältä (esimerkiksi 31.12.2020 – 31.12.2020)
 7. Vertaa 4- ja 6-kohtien tulosteita. Niiden pitäisi täsmätä keskenään

Rästien ja ennakkomaksujen syöttäminen käsin (esimerkiksi aloitettaessa ko. taloyhtiö Asterissa ensimmäistä kertaa)

a) Jos olet perustanut uuden seurantajakson täysin tyhjästä, toisin sanoen olet perustanut esim. 13 kuukautta, joista ensimmäisen eräpäiväksi on lopulta muutettu esim. 31.12.2020, jatka seuraavasti:

Tee ensin huoneistotilassa huoneiston kuukausimaksut normaalisti, siten että ensimmäiseenkin (ylimääräiseen alkusaldojen) kuukauteen tulee täydet vastikkeet maksettaviksi.

Avaa sitten alkusaldot näkyville huoneistotilan yläreunasta Ikkuna|Maksut: joulukuu 2020. Kirjoita siihen huoneiston kuukausimaksuihin rästit ja ennakkomaksut seuraavasti:

 • Jos huoneistolla on täyden kuukauden maksut rästissä, tilanne on sellaisenaan hyvä.
 • Jos huoneisto on maksanut tasan yhden kuukauden ennakkoon, merkitse kaikkien vuokrapaikkojen kpl:t miinusmerkkisiksi, jolloin ohjelma ymmärtää ne ennakkomaksuiksi.
 • Jos huoneistolla on rästejä tai ennakkomaksuja täyden kuun maksuista poikkeava määrä, merkitse kpl:t ja a-hinnat vastaavan verran plus- tai miinusmerkkisiksi.
 • Jos huoneisto on maksanut maksunsa tasan, ensimmäiseen ’rästikuukauteen’ tulee kertoimiksi nollat kaikkiin vastikkeisiin.

Ota lopuksi Tiedosto|Tallenna huoneisto. Kun uusia suorituksia aletaan kirjata reskontraan, rästit ja ennakot kuittaantuvat niin kuin pitääkin.

b) Tämä ohje käsittelee rästien ja ennakoiden syöttämistä siinä tapauksessa, että aiempi seurantajakso ei ole tehty Asteri Isännöinnillä etkä ole tähän seurantajaksoon perustanut esimerkiksi 13 kuukautta, eli alkuun ensimmäistä kuukautta rästejä ja ennakoita varten.

(1) Valitse Työvaihe|Kortisto

(2) Avaa taulukko ’Kuun vuokrapaikat’

(3) Syötä *:llä merkitylle riville esimerkiksi alla olevat tekstit:

KuukausiKuukausi nroEräpäiväSeliteA-hinta
Rästit ja ennakot-131.12.2019Hoitovastike1,00

(4) Valitse Työvaihe|Vuokrapaikat

(5) Paina ’Tee huoneistojen kuukausimaksut’

(6) Valitse Kuusta = rästit ja ennakot, Kuuhun = rästit ja ennakot, Paina OK.

(7) Lisää puuttuvat kertoimet -ikkunaan voit syöttää kunkin huoneiston rästisumman plusmerkkisenä, ennakkosuoritukset miinusmerkkisinä. Paina OK.

(8) Lopuksi voit tarkistaa, että kaikki meni oikein: Valitse Työvaihe|Kortisto. Avaa Laskurivit-taulukko. Kelaa aivan alimmaiset rivit näkyviin. Siellä pitäisi olla kuukausino –1 ja summat kertovat, paljonko huoneistolla on rästiä.