Laskulomakkeeseen saadaan tulostumaan pankkiviivakoodi. Sen sijainti lomakkeella määritellään laskunsyöttöikkunan valinnalla Määritä|Pankkiviivakoodi.
Jos viivakoodi ei piirry tai piirtyy ”valkeana”, kokeile määrittää laskunsyöttötilassa Määritä|Pankkiviivakoodi|…, laita väkänen kohtaan ”Tulosta yhteensopivalla tavalla”. Tällöin ohjelma piirtää viivakoodin vanhemmalla piirtotavalla.
Sepa-ajan pankkiviivakoodi ja rf-viite
RF-Viite ei juurikaan ole käytössä. Käytä jatkossakin suomalaista viitenumeroa aivan entiseen tapaan. RF-Viitettä on syytä käyttää vain erityisen syyn vallitessa.
Laskussa voi 1.12.2010 alkaen olla perinteisen suomalaisen viitenumeron sijasta kansainvälinen RF-viite, joka voidaan välittää maksajalta saajalle myös valtionrajat ylittävissä maksuissa. RF-viite muodostuu esim. kansallisesta viitteestä, jonka eteen tulee kirjaimet RF ja kahden numeron pituinen tarkiste. Paperitulosteissa RF-viite esitetään vasemmalta alkaen neljän merkin pituisissa ryhmissä.
esim. suomalainen viitenumero 13 57914
vastaava RF-viite RF95 1357 914
Suomalaisesta pankkiviivakoodista otettiin 1.12.2010 käyttöön versio 4, jossa saajan tilinumero on IBAN-muodossa ja viite suomalaisessa muodossa, sekä versio 5, jossa saajan tilinumero on IBAN-muodossa ja viite kansainvälisenä RF-viitteenä. Perinteinen versio 2, jossa on kansallinen tilinumero, oli käytettävissä 31.10.2011 saakka.
Perinteinen suomalainen Saapuvat viitemaksut (KTL) -tiedosto ei kykene välittämään RF-viitettä vaan ainoastaan suomalaisen viitenumeron. Sen vuoksi KTL:n rinnalle tulee käyttöön ISO 20022 Tapahtumaraportin xml-muotoinen camt.054-palautesanoma.
Asteri Laskutuksen ja Lähetelaskutuksen versiosta 3.11.2010 alkaen saat valittua laskutettaviin aineistoihisi joko suomalaisen viitenumeron tai kansainvälisen RF-viitteen.
Tulostuviin tilisiirtolomakkeisiin voit valita pankkiviivakoodin version 4 tai 5 eli käyttää IBAN-tilinumeron ohella suomalaista tai RF-viitettä.
KTL:n kirjauksen rinnalla on tarjolla ISO 20022 Tapahtumaraportin xml-muotoisen camt.054-palautesanoman kirjaamismahdollisuus. Sekä KTL:n että camt.054:n kirjaustoiminnoissa Asteri löytää oikean laskun, olipa saapuvassa tiedostossa viite suomalaisessa tai RF-muodossa, ja olipa laskutusaineistossa tai isännöintiaineistossa viite suomalaisessa tai RF-muodossa.
RF-viitteen voi ottaa käyttöön, jos ja kun kokee sen tarpeelliseksi.
Laskuttajayrityskohtaisesti voit valita, tallentuuko laskutusaineistoosi viitenumero suomalaisessa vai RF-muodossa. Valitse Määritä|Perustiedot|Syöttötoiminnot:
Perustietojen määrityksessä saat säädettyä viitenumeron muodostuksen myös pois päältä, jos haluat esim. syöttää viitenumeron sellaisenaan laskunsyöttötilaan ilman, että ohjelma väkisin muuttaa sitä. Näin saat syötettyä esim. ei-suomalaisen standardin mukaisia viitenumeroita RF-viitteeksi.
Voit tutustua suomalaisen viitteen ja RF-viitteen väliseen yhteyteen painamalla laskunsyöttötilassa FI- tai RF-painiketta:
RF-viitteen muunto suomalaiseksi viitteeksi tarkistaa, onko suomalainen viitteen tarkiste oikein. Jos ei ole, laskunsyöttöikkunassa RF-viite vain ei muunnu suomalaiseksi. Laskuun tulostuu tässä tapauksessa x.
Laskulomakesovituksissa voit käyttää seuraavia uusia ominaisuuksia:
Lomakesovituskoodi @VIITENUMERO noudattaa nyt perustietojen määritystä ja tulostaa viitenumeron sen mukaisesti joko suomalaisessa tai RF-muodossa.
Uusi lomakesovituskoodi @RFVIITE tulostaa viitenumeron RF-muodossa riippumatta perustietojen määrityksestä.
Uusi lomakesovituskoodi @FIVIITE tulostaa viitenumeron suomalaisessa muodossa riippumatta perustietojen määrityksestä.
Pankkiviivakoodin saat tulostumaan tilisiirtolomakkeeseen, kun rastitat ko. kohdan valinnassa Määritä|Pankkiviivakoodi|Siirtymävaiheen tilisiirto (2008-2010).
Laskuttajayrityskohtaisesti voit valita, tulostuuko tilisiirtolomakkeeseen ja pankkiviivakoodiin
- suomalainen viite (pankkiviivakoodin versio 4) vai
- RF-viite (pankkiviivakoodin versio 5).
Määritys löytyy Määritä|Pankkiviivakoodi|Versio (kansallinen/kansainvälinen) -toiminnosta: