Ajankohtaiset tiedotteet

Maksaminen

Käytännön maksamistyö tapahtuu siten, että tulostat merkitsemäsi laskut paperille tai pankkiyhteysohjelman ymmärtämäksi SEPAtilisiirron XML-tiedostoksi. Käytä tähän valikkoa Maksu|Tulosta maksulista.

Maksuaineisto lähetetään pankkiin Asteri Monipankilla tai nettipankin eräsiirtotoiminnolla tai muulla pankkiyhteysohjelmalla. SEPA-maksuja voi maksaa sekä Suomeen että koko muulle SEPAmaksualueelle. Suomen sisäisissä SEPA-tilisiirroissa ei BIC ole pakollinen. Jos maksuliikenneohjelmasi (esim. OpusCapita) kuitenkin BICiä vaatii, selviät pulmitta, kun käytät Asteri Ostoreskontran SEPA XML –toiminnon rastitusmahdollisuutta:

”kirjoitetaan tiedostoon myös saajan BIC, vaikka saajan IBAN olisi FI-alkuinen”

Maksun tallentuminen ostoreskontraan

Maksulistaa tulostaessaan ohjelma kysyy, tallennetaanko maksut. Vastaa tähän myöntävästi. Maksulista ruudulle -toiminnossa voit tallentaa maksut painamalla Hyväksy-painiketta. Näin ohjelma merkitsee ostoreskontraan ko. ostolaskut maksetuiksi ja ne poistuvat avointen ostolaskujen ikkunasta.

Sepa-XML-tilisiirron teko

SEPA-maksuominaisuutta varten tee maksuliikennesopimus pankissasi ja osta Asteri Monipankki tai muu vastaava pankkiyhteysohjelma.

SEPA-maksutiedoston tekeminen tapahtuu toiminnolla Maksu|Tulosta maksulista| SEPA-tilisiirron XML-tiedostoksi

Syötä pankin kanssa sovittu maksupalvelutunnus ja muut tarvittavat tiedot. SEPA-maksupalvelutunnus on syötettävissä pankkikohtaisesti kohdassa Määritä|Perustiedot|Pankkiyhteys, jolloin ko. tunnus tulee käyttöön, kun luodaan SEPAmaksuaineistoa.

SEPA-maksun syöttötietojen pohjaksi tulee ainakin perustietojen Y-tunnus, ellei muuta ole syötetty.

Perustietojen ikkunassa ohjetekstejä:

  • Y-tunnus tulee SEPA-tunnuksen oletusarvoksi
  • palvelutunnus ja maksajan tunnus oli käytössä vain suomalaisessa LMP-maksamisessa

SEPA-maksutiedostoa luotaessa ohjelma huomauttaa, jos IBAN ja suomalainen tili eivät vastaa toisiaan. Luotavan tiedoston hakemistopolku ja nimi on tärkeä tieto, koska pankkiohjelmaan tai nettipankkiin on noudettava juuri samanniminen tiedosto lähettämistä varten. Jos käytät Asteri Monipankkia, lähettäminen onnistuu kätevästi parilla napinpainalluksella kopioimatta tiedostonimeä. SEPAmaksutiedoston nimeen ei tule väkisin xml-tarkennetta, joten  tiedoston voi nimetä vapaammin eri pankkien vaatimusten mukaisesti.

Windowsin yleinen vinkki on, että saat kopioitua polun ohjelmasta toiseen esimerkiksi seuraavasti:

Maalaa teksti, paina CTRL + C, siirry pankkiohjelmaan tiedostonimen luukkuun ja paina CRTL + V

Voit valita BatchBooking-ominaisuuden arvon, jolla vaikutatsiihen, miten maksut näkyvät tiliotteellasi. Tällä voi olla vaikutusta esim. pankkisi perimiin kustannuksiin

Voit näyttää valmiin tiedoston esim. nettiselaimessa, jolloin voit itse tarkistaa, että aineisto on suunnilleen kunnossa. Jos nettiselaimesi ei pysty näyttämään ko. tiedostoa, avaa se Muistiossa.

SEPA-maksutiedoston saat myös selväkielisenä listana paperille.

SEPA-maksutiedostoja voit luoda myös toinen toisensa perään,

esim. eri yritysten ostolaskut samaan maksutiedostoon.

Tiedoston luomisen lopuksi näkyy maksettavien yhteissumman lisäksi myös maksettavien lukumäärä.