ALV muutoksen vaiheet
- Perehdy tämän sivun ohjeisiin
- Laskuta elokuun laskut joissa 24 % verokanta
- Tee varmuuskopio
- Päivitä uusin ohjelmaversio netistä tai suoraan linkistä. Tarkista Ohje / Tietoja Asteri Laskutuksesta, että version päivämäärä on sama kuin mikä päivityssivulla näkyy päivitetty kohdassa tai vähintään 9.8.2024.
- Tee muutokset perustietoihin (ALV-koodin oletusarvo ja kp-tili)
- Loppusumma ALV-muodossa
- Tee muutokset laskutuspäiväkirjan kirjanpitotileihin
- Tuotekortiston automaattinen varmuuskopiointi
- Tuotekortiston ALVkoodin muuttaminen ja/tai hinnoittelu
- Tarkista syyskuun tulosteita ottaessasi että vanhan ja uuden alvin tilit näkyvät oikein
- Kun teet hyvityslaskuja, joihin sovelletaan 24 % alv-kantaa, tarkista että rivillä näkyvä kirjanpitotili on alv 24 % tili
- Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin (UKK)
–
2. Laskuta ALV 24% laskut
Laskuta ALV 24% laskut ennen verokannan muuttamista.
Asteri Kirjanpidossa ALV-kanta on tilinumerokohtainen. Perustilanteessa elokuussa 24% tilinumero on nelinumeroinen, esim. 3000 ja syyskuussa viisinumeroinen, esim. 30001 ja tilinumeron 3000 verokanta 25,5%. Tarkista kirjanpitäjältäsi, mitä tilinumeroita käytetään ALV 25,5% kanssa.
3. Tee varmuuskopio
Tee varmuuskopio ennen muutoksia kopioimalla koko laskutuskansio alikansioineen USB-tikulle.
Tee kopiointi kuten haluat, tässä kuvassa esitetty yksi tapa kopioida:
–
4. Päivitä ohjelma uusimpaan versioon ennen ALV muutoksia
Päivitä ohjelma uusimpaan versioon päivitysten lataussivulta tai suoraan linkistä wlpaiv.exe, Päivitettyäsi, valitse Ohje / Tietoja Asteri Laskutuksesta ja tarkista, että Versio: on sama tai uudempi päivämäärä kuin päivitysten lataussivulla oleva.
On tärkeää, että käytössäsi on uusin versio, koska siinä on paras tuki ALV-kannan desimaalille.
–
5. Muutokset perustietoihin
Laskunsyöttötilassa valitse Määritä / Perustiedot / Syöttötoiminnot. Napsauta [Aseta ALV 25,5] painiketta ja sen jälkeen [Kyllä].
–
Kun ALV-kantoihin on lisätty 25,5, tarkista ALV-välilehdeltä, että 24 oletustili on eri kuin 25,5 kannan. Oletustili = mille kirjanpidon tilille kirjataan ko. ALV-kannan myynti, jos tuotteelle ei ole määritetty muuta tiliöintikoodia.
–
6. Loppusumma ALV-muodossa
Jos käytät Loppusumma ALV-muodossa -tulostustapaa, valitse Määritä / Loppusumma ALV-muodossa, vaihda prosentiksi 25,5 ja paina OK.
–
7. Muutokset laskutuspäiväkirjan kirjanpitotileihin
Jos käytät Tulosta / Laskutuspäiväkirja tai Laskutuspäiväkirja bruttosummin, päivitä verokanta ja tilinumerot.
Jos olet käyttänyt valintaa Tulosta / Laskutuspäiväkirja, lisää sinne verokanta 25,5 ja sille tilinumerot sekä muuta verokannan 24 tilinumerot.
Jos olet käyttänyt valintaa Tulosta / Laskutuspäiväkirja bruttosummin, lisää sinne verokanta 25,5 ja sille tilinumero sekä muuta verokannan 24 tilinumero.
–
8. Tuotekortiston automaattinen varmuuskopiointi
Kun tuotekortistoon massamuutetaan tuotteiden ALV-koodit tai hinnoitellaan valinnoilla
Muokkaa / Muuta ALV 24% -> 25,5%
Muokkaa / Hinnoittele ALV 24% -> 25,5%
ohjelma kopioi tuotekortiston automaattisesti aikaleiman mukaiseen alikansioon laskutusohjelman alikansioon ”vanhat-alvit”, esim. C:\WINLS\vanhat-alvit\Malli\2024-09-08-20-08-26\tuote.wtk
–
9. Tuotekortisto, ALV-kannat ja hinnat
Seuraavaksi tarkastele tuotekortistoa:
- Onko tuotteen ALVkoodi tyhjä vai onko siellä ilmoitettu ALV koodi.
- Onko myyntihinnat ilmoitettu verottomina, nettosummin eli ilman arvonlisäveroa vai verollisina, bruttosummin eli sisältäen arvonlisäveron.
Muuta tuotteiden ALV-kannat, jos ALVkoodi kentässä on ALV-tieto
Jos tuotteiden ALVkoodi kentässä on 24, muuta niiden tilalle 25,5 Tuotekortiston valinnalla Muokkaa / Muuta ALV 24% -> 25,5%
–
Muuta tarvittaessa tuotteiden myyntihintaa
Jos tuotteiden myyntihinta tuotekortistossa on ilman arvonlisäveroa, myyntihintaa ei perustilanteessa tarvitse muuttaa.
Jos tuotteiden myyntihinta tuotekortistossa sisältää arvonlisäveron, etkä halua nostaa verollisia myyntihintoja vaikka ALV nousee, ei myyntihintaa tarvitse muuttaa.
–
Jos myyntihinta on ilmoitettu arvonlisäverollisena ja haluat nostaa hintoja ALV nousun vaikutuksen verran, n. 1,21%
Jos myyntihinta on ilmoitettu verollisena ja haluat nostaa hintoja ALV 24% -> 25,5% muutoksen verran, käytä tuotekortiston toimintoa Muokkaa / Hinnoittele ALV 24% -> 25,5% ja käytä kertoimena 1,012096774
–
Jos tuotteiden myyntihinta on ilmoitettu arvonlisäverottomana ja haluat pitää arvonlisäverollisen myyntihinnan samana, laske verotonta hintaa
Jos tuotteiden myyntihinta on ilmoitettu arvonlisäverottomana, mutta haluat pitää arvonlisäverollisen myyntihinnan samana, laske verotonta hintaa kertoimella 0,988047809
–
Nyt olet valmis laskuttamaan 25,5 % verokannalla
Hienoa, nyt olet valmis laskuttamaan 25,5 % verokannalla.
–
11. Hyvityslaskut, joihin sovelletaan 24% arvonlisäveroa ALV 25,5 % aikana
1.9.2024 alkaen, kun olet muuttanut laskutuksen tukemaan 25,5 % yleistä arvonlisäverokantaa, voi tulla tehtäväksi laskuja ja hyvityslaskuja, johon sovelletaan 24% arvonlisäverokantaa. Tällöin on tärkeää varmistaa, että laskun tuoterivillä ALV% on 24% ja kp-tili sellainen, jonka ALV-kanta on 24%, jos hyödynnät tuoterivikohtaista kirjanpitotiliä.
–
12. UKK
Desimaali arvonlisäverossa?
Asteri Laskutuksessa sekä Asteri Tilaustenkäsittelyssä desimaalierotin aiheutti virheilmoituksia. Tämä on ratkaistu uusimpaan versioon, jonka voit asentaa päivityssivulta. Kun ryhdyt tekemään ALV-muutoksia, päivitä ohjelma uusimpaan versioon, jotta käytössä on varmasti uusin versio ohjelmasta.
Minulla ei ole ylläpitoa?
Suosittelemme, että tilaat päivityksen ja teet ohjelmaan ylläpidon, jotta käytössäsi on ohjelman uusin versio ja neuvontapalvelu muutoksen eri vaiheissa. Vanhemmillakin versioilla saattaa tulla toimeen, mutta neuvontapalvelumme kattaa vain ylläpidon piirissä olevat ohjelmat. Tutustu ylläpitosopimukseen.
Onko kiertotietä käyttää vanhaa versiota?
Arvonlisäverossa 25,5 % oleva desimaalierotin (pilkku) aiheuttaa virheilmoituksia alv-erittelyn tulostamisessa päivittämättömissä Asterin versioissa.
–
Lisätietoa
Asterin artikkelit arvonlisäveromuutoksesta
ALV 25,5% Asteri Ohjelmissa (yleisartikkeli)
Vuosien 2013, 2010 ja 2009 ohjeita (arkistopoimintoja edellisten alv muutosten ohjeista)