Ajankohtaiset tiedotteet

IBAN ja BIC tilisiirroissa

Vuosina 2008-2010 elettiin siirtymävaihetta yhtenäiseen euromaksualueeseen SEPAan. Tavoitteena oli mm., että SEPA-alueella maksut kulkisivat yhtä nopeasti kuin kotimaan maksut. Maksun välittämiseksi tarvitaan saajan IBAN eli kansainvälinen pankkitilinumero sekä saajan pankin BIC-koodi. BIC on vapaaehtoinen Suomen sisäisissä maksuissa.

Määritä|Perustiedot -toiminnolla voit määritellä laskuttajan IBANin ja BICin. Jos IBAN ja BIC ovat vielä tyhjiä ja vain suomalainen tilinumero syötetty, voit käyttää >> -painikkeita, jolloin ohjelma muodostaa suomalaisen tilinumeron perusteella IBANin ja BICin, sekä pankin nimilyhenteen , esim. SHB (Handelsbanken) tai NORDEA (Nordea).

Jos pelkkä IBAN on syötetty, ohjelma muodostaa BICin ja pankin nimilyhenteen sen perusteella.

Valitse myös, että IBAN ja BIC tulostetaan aina näkyviin . Voit rastittaa, tulostetaanko ”vain IBAN+BIC” -tilisiirtoon pankin nimilyhenne.

Tilisiirtolomakkeeseen tulostuu IBAN ja BIC niin suurella fontilla kuin käytettävissä oleva tila kulloinkin sallii, riippuen mm. tilien lukumäärästä

Määritä|Pankkiviivakoodi -kohdassa on erilliset valinnat kansalliselle ja siirtymävaiheen tilisiirtolomakkeelle, koska pankkiviivakoodin on niissä oltava hieman eri kohdassa.

Jos haluat pakottaa laskuun tulostumaan perinteisen kansallisen tilisiirron tai vastaavasti siirtymävaiheen tilisiirron, voit käyttää seuraavia lomakesovituskoodeja:

SEPA-siirtymävaiheen muoto tulostuu koodeilla

@PSS     @TSS      @PS2008    @TS2008

@PSTS   @TSTS   @PST2008  @TST2008

Laskulomakkeelle saat tulostumaan laskuttajan IBAN-tilinumeron käyttämällä koodeja:

@IBAN1

@IBAN2

@IBAN3

@IBAN4

ja laskuttajan pankin BIC-koodin käyttämällä muuttujia:

@BIC1

@BIC2

@BIC3

@BIC4